top of page
  • pontuseriksson3

Rutiner som motverkar stora porer, pormaskar och oljig hud

Att ha stora porer, svarta pormaskar och allmän tilltäppt hy kan vara väldigt påfrestande. Här går jag igenom vilka hudvårdsrutiner som hjälper dig med oljig hy.

Som jag berättade i en tidigare artikel så har vi alla olika utgångspunkt när det kommer till vår hudtyp och hur mycket vi kan uppnå genom en vältänkt hudvårdsrutin. Att ha stora porer, svarta pormaskar och allmän tilltäppt hy kan vara väldigt påfrestande med tanke på att ingen av oss kan kontrollera hormonproduktion och kroppsliga förändringar till 100%.


Makeup kan ofta förvärra stora porer och oljig hy

Kroppen ändrar form och skepnad i olika skeden i livet. Vi kan bli frustrerade när det påverkar huden och syns i spegeln, liksom att andra också kan se det. Oljig hy som blir värre under dagen, då man får feta, blanka partier på sin makeup, blir ett jobbigt moment. Man måste hela tiden fixa till makeupen, trots att man kanske inte har tid eller lust. Många makeupprodukter kan dessutom göra saken värre och man får fler tilltäppta porer och svarta pormaskar!

Jag tycker att det är mycket viktigt att ni får veta sanningen och inte tror att vi kan ändra storleken på våra porer som vi är födda med. Men när porerna är rena och tomma så blir de mindre synliga och deras mynning drar ihop sig, vilket gör att de ser mindre ut.

Undvik aggressiva behandlingar som skadar huden

Vissa ingredienser har visat sig ha en bra effekt på att jämna ut hudens textur och strukturen på porer och även hudtonen. Det är viktigt att använda produkter som långsiktig kan hjälpa oss och jag rekommenderar därför inte invasiv hudslipning, starka kemiska peelingprodukter eller microneedling, utan en ordentlig utvärdering och konsultation hos en auktoriserad expert. Ovan nämnda behandlingar kan passa de som har acneärr och grova ärrbildningar som man behöver peela bort, men många av oss har inte den tjocka huden. Dessutom bidrar olika typer av slipningar till att huden tunnas ut och efter ett tag så har man bara tunn, röd och skör hud kvar som är skadad.


Använd produkter som motverkar pormaskar och oljig hy på sikt

Vi behöver använda produkter som både behandlar problemet med oljig hy, som kan leda till svarta pormaskar, och produkter som i längden gör vardagen lättare. En rutin för hudvård och en rutin för makeup. Makeup är verkligen en personlig fråga och man behöver prova olika typer av primers, foundations, puder och basprodukter för att se om pormaskar syns igenom eller inte. Vill man täcka över stora porer? Får man oljigare hud under dagen av en viss produkt? Kan man tänka sig att bara täcka över vissa partier och låta resten av ansiktet vara mindre täckt?

Här kan man pröva sig fram och se hur allting ser ut under dagen. Jag rekommenderar att se makeup som ett underbart verktyg och ett konstnärligt inslag i våra liv och INTE som ett måste som ska täcka över dig och göra dig flawless! Ordet flawless borde inte ens finnas i något sammanhang för det skapar bara mindervärdeskänsla vilket är ett stort NO NO för mig.

Rengöring är A och O för en mjuk och fräsch hud

Oavsett vilken makeup vi väljer så är det ytterst viktigt att ta bort den ordentligt och inte lämna rester kvar i porerna. En tvåstegsrengöring är A och O. Först använder man en makeupremover som tar bort makeup effektivt och därefter en rengöringstvätt som rengör porerna och hjälper till att lösa upp döda hudceller, makeuprester, pormaskar, talg, smuts och gör huden mjuk, fräsch och redo för effektiva hudvårdsprodukter.

I nästa artikel kommer jag att berätta hur du väljer rätt produkter som fungerar för just din hud.

Följ mig på Instagram och Facebook där du bland annat hittar filmklipp där jag visar hur du tar hand om din hud på bästa sätt.

Kram Orkidé


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page